Tuinhuis verven

Uw tuinhuis in een nieuw kleurtje.

Je nieuwe tuinhuis schilderen in 6 eenvoudige stappen

Een nieuw tuinhuis gekocht om je tuin een extra touch te geven en je materiaal op te bergen? Ideaal. De volgende logische stap is dan je tuinhuis schilderen om het op te smukken en te beschermen tegen alle weersomstandigheden. We leggen je hier stap voor stap uit hoe je te werk gaat.

Xyladecor-Tuinhuis-HR

Tip delen:

Tuinhuis verven - voorkant

Je nieuwe tuinhuis schilderen in 6 eenvoudige stappen

1.    Plak randen af

Haal eerst het handvat en de scharnieren van de tuinhuisdeur en plak het slot zorgvuldig af met tape. Bescherm het grondoppervlak met een afdekzeil.

2.  Ontstof het hout

De tweede stap is gewoonlijk het afschuren van je hout, maar voor nieuwe tuinhuizen is dat niet nodig. Indien je een tuinhuis herschildert, schuur je het vooraf met schuurpapier, korrel P180.
Daarom gaan we meteen het hout ontstoffen met een zachte borstel. Stof verwijderen is belangrijk voor de goede hechting van de beits.

3.    Ontvet het hout

Ontvet nu het hout met synthetische thinner, die je aanbrengt met een pluisvrije doek. Laat goed drogen voor je naar stap 4 overgaat. Tot zover de voorbereiding.

4.    Breng de grondlaag aan

Nu gaan we het tuinhuis schilderen.
Breng eerst de geschikte grondlaag aan. Dit Zorgt voor een betere hechting van de eindlaag. We raden aan om een nieuw tuinhuis indien mogelijk te behandelen vóór de montage, zodat je alle zijden en kanten kan beschermen. Zeker als de fabrikant het hout niet op voorhand heeft verduurzaamd of behandeld.

5.    Kies voor een transparante of dekkende beits

Maak eerst je keuze tussen een transparante of dekkende afwerking.
Kies je voor een transparante beits, vermijd dan de kleurloze afwerking en kies de houttint die aansluit bij de houtkleur van je tuinhuis. Hoe donkerder de kleur van je afwerkingslaag, hoe beter het je tuinhuis zal beschermen tegen UV-stralen.

6.    Je tuinhuis schilderen

Gebruik een rol voor de vlakke stukken en een borstel voor voegen, hoeken en kanten. Schilder daarbij in de richting van de houtnerf.
Is de eerste laag voldoende gedroogd? Breng dan een tweede laag aan. (respecteer steeds de droogtijden die vermeld staan op de verpakking.)

Xyladecor-Tuinhuis-HR

extra info

Wat is een transparante beits?

Een transparante beits zorgt er voor dat de tekening en structuur van het hout zichtbaar blijven. Het uiteindelijke kleurresultaat wordt o.a. beïnvloed door de houtsoort, de absorptie en het aantal lagen beits.

Wat is een dekkende beits?

Een dekkende beits zorgt voor een egale afwerking van je hout, dit kan je vergelijken met de afwerking van een lakverf. je kan nog steeds een kleine aftekening zien van de houtnerf. Een dekkende beits is verkrijgbaar in verschillende standaard tinten. Of wees creatief en kies voor een kleurtje  die wij met veel plezier voor u op onze mengmachine maken.